AMSTERDAM - Frankrijk voert volgend jaar als het aan president Jacques Chirac ligt een extra heffing in op vliegtickets voor de wereldwijde bestrijding van armoede.

Passagiers die vanuit Frankrijk vliegen naar een bestemming binnen Europa zullen in de economy class een extra heffing van één euro moeten betalen en bij bestemmingen buiten Europa vier euro. In business- en first class wordt een extra heffing van tussen de tien en veertig euro voorzien.

Het Franse kabinet is woensdag akkoord gegaan met het voorstel van Chirac en als ook het parlement er mee instemt wordt de solidariteitsheffing op 1 juli volgend jaar ingevoerd. Volgens Parijs zal de regeling op jaarbasis ongeveer 200 miljoen euro opleveren.

Projecten

Het is de bedoeling dat het bedrag besteed wordt aan projecten op het gebied van armoedebestrijding, medische zorg en scholingsprojecten. De luchtvaartindustrie verzet zich tegen de nieuwe vliegbelasting en waarschuwt dat de almaar stijgende ticketprijzen een gevaar vormen voor de werkgelegenheid in de sector.

De afgelopen jaren zijn luchtvaartmaatschappijen en reizigers met hoge extra kosten geconfronteerd in verband met de hoge brandstofprijzen en de financiering van maatregelen tegen het terrorisme.