AMERSFOORT - Amersfoort schaft de toeristenbelasting af. Dat maakte de gemeente woensdagavond bekend. Het is de eerste grote gemeente in Nederland die zwicht voor de campagne van Koninklijk Horeca Nederland, de brancheorganisatie voor recreatie Recron en de Kamers van Koophandel tegen deze fiscale heffing.

Een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland spreekt van een belangrijke doorbraak, die als maatgevend wordt gezien voor het overleg met de enkele honderden gemeenten in Nederland die de toeristenbelasting hanteren.

Offensief

Dit najaar is het jarenlange offensief extra kracht bijgezet door alle heffende gemeenten te benaderen tijdens de begrotingsbehandelingen en erop te wijzen dat het innen van toeristenbelasting aan administratie meer kost dan dat het oplevert.

In een verklaring die Amersfoort woensdagavond uitgaf, staat dat de gemeente onder meer tot afschaffing is overgegaan nu hoteliers in de stad bereid zijn om in hun branche ten minste tien werkplekken te scheppen voor mensen met een bijstandsuitkering. "Dit besluit past in de wens van de gemeente en de Amersfoortse horeca om samen te werken aan een stad die aantrekkelijk is voor inwoners en bezoekers." In januari wil de gemeente een plan van aanpak klaar hebben.

Voorstel

De gemeenteraad van Rotterdam vergadert donderdag over een voorstel van het college over afschaffing van wat in deze gemeente de logiesverordening heet.

In de regio van de Kamer van Koophandel Rotterdam is de stad Rotterdam een van de 22 gemeenten die belasting heffen bij overnachtende toeristen. Het gebied telt in totaal 47 gemeenten. De 22 heffende gemeenten zijn de gemeenten die de meeste toeristen ontvangen.