ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar heeft woensdag een jaar celstraf geëist tegen de 73-jarige J.H. uit Castricum. De voormalig zelfmoordconsulent van Stichting De Einder wordt verweten behulpzaam te zijn geweest bij de zelfdoding van een 25-jarige vrouw. H. voerde zijn eigen verdediging en vroeg om vrijspraak.

Volgens het OM heeft de verdachte bij zijn hulp aan de overleden vrouw "zichzelf boven de wet gesteld" en "de grenzen van hulp bij zelfdoding overschreden". H. zelf ontkent daadwerkelijk geholpen te hebben bij de zelfmoord. "Ik was er niet bij aanwezig".

Brieven

H. correspondeerde met de vrouw via brieven en een enkel telefoongesprek. Hierin vertelde hij haar onder meer over dodelijke combinaties en hoeveelheden van medicijnen. Ook stuurde hij haar daadwerkelijk medicijnen. De vrouw had volgens H. een nadrukkelijke doodswens. Volgens hem wilde ze al zeven jaar dood en had bovendien al twee keer een zelfmoordpoging gedaan.

Rechter R. van Zutphen stelde grote vraagtekens bij de werkwijze van de zelfmoordconsulent. Vooral het feit dat hij hulpbehoevenden adviseerde zonder enig persoonlijk contact, kon op weinig begrip van de rechtbank rekenen. "U bent een consulent op papier, u kent de mensen helemaal niet", aldus Van Zutphen. "U stelt mensen in staat zichzelf van het leven te beroven, zonder enige check."

Katalysator

Ten aanzien van de dood van de 25-jarige vrouw stelde de rechtbank: "U bent een katalysator in het proces geweest." H. verdedigde zichzelf door te stellen dat hij de vrouw geen doodswens had aangepraat en dat hij niet het eerste contact had gelegd.

"Ik had ook de overtuiging dat de vrouw een langdurige en weloverwogen wens had het leven te beëindigen. Ik maak zelfdoding voor mensen niet gemakkelijk, maar Nederland maakt het deze mensen wel erg moeilijk."

De rechtbank twijfelde aan de doodswens van de vrouw. Kort nadat zij de medicijnen van H. had ontvangen, schreef zij meerdere brieven die zij niet verstuurde. Hierin staat onder meer: "Alles is nu in een stroomversnelling gekomen, er is geen weg meer terug. Qua timing komt het slecht uit, ik had gedacht het volgend jaar pas te doen." H. reageerde hierop met de mededeling dat uit haar afscheidsbrief niets van twijfel bleek.

Uitspraak

H. is sinds september 2004 niet meer actief als zelfmoordconsulent bij Stichting De Einder. De rechtbank doet uitspraak op 7 december.