AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de oorspronkelijke tv-opnames opgeëist die het televisieprogramma Bureau Misdaad van zakenman Erik de Vlieger heeft gemaakt. Dat zegt zowel het OM als RTL Nederland, de zender die Bureau Misdaad (RTL5) uitzendt. Op de beelden is te zien hoe De Vlieger praat over een afpersingszaak, waar ook hij het slachtoffer van zou zijn.

RTL wil de beelden niet afstaan. De rechter zal zich volgens persofficier van justitie H. Festen daarom in de loop van volgende week over deze kwestie buigen. Justitie heeft inmiddels met RTL afgesproken dat het de opnames verzegeld in een kluis bewaart. Politie en justitie zullen zich pas over de beelden buigen als de rechter daar toestemming voor geeft.

Het geclaimde beeldmateriaal werd met een verborgen camera opgenomen in een Amsterdams café en vorige week voor een deel uitgezonden. De Vlieger gaat in op een afpersingszaak die tegen zijn voormalige veiligheidsadviseur Itzhak M. loopt.

Afpersing

Justitie verdenkt deze 39-jarige man uit Israël van afpersing en bedreiging van verscheidene personen, onder wie De Vlieger. De zakenman zelf ontkent dit overigens, maar uit de beelden van Bureau Misdaad viel af te leiden dat De Vlieger hem toch geld zou hebben betaald.

In het opgenomen gesprek praat hij met een ander vermeend slachtoffer van M., Dennis P. De Vlieger raadt P. aan om zijn aangifte wegens afpersing tegen de man uit Israël in te trekken.

Naast het OM willen ook de advocaten van Erik de Vlieger en Itzhak M. het ruwe beeld- en geluidmateriaal van het misdaadprogramma hebben, meldde RTL Nederland. De televisiezender zegt zich tegen alle verzoeken te verzetten. RTL wil volgens een woordvoerder het signaal afgeven niet als een verlengstuk van de politie te fungeren.