DEN HAAG - De Partij van de Arbeid vraagt een spoeddebat aan naar aanleiding van het mislukken van de werktop tussen het kabinet en de sociale partners. Dat heeft de partij woensdagmiddag laten weten.

De sociaaldemocraten willen eerst, voor woensdagochtend 09.00 uur een brief ontvangen waarin het kabinet uiteenzet hoe het overleg met sociale partners kon misgaan. Afhankelijk van de inhoud van die brief wil de PvdA vervolgens donderdag een debat met de ministers Zalm (Financiën) en De Geus (Sociale Zaken). Als dat niet kan, wil de partij graag een debat met premier Balkenende volgende week. De premier is donderdag en vrijdag niet beschikbaar door een bezoek aan Suriname.

Werkeloosheid

Volgens PvdA-fractieleider Bos kiest het kabinet ervoor geld te besteden aan kruisraketten, maar niet aan de bestrijding van (jeugd)werkloosheid. Bos liet woensdag merken dat hij met moties mogelijk het kabinet wil aansporen meer geld op tafel te leggen voor de bestrijding van de werkloosheid.

De VVD voelt daar helemaal niets voor en wil ook geen spoeddebat over de kwestie. Ook de LPF ziet de urgentie niet. SP en GroenLinks steunden Bos. Ook het CDA was er niet op tegen om het kabinet een brief te vragen over de laatste stand van zaken omtrent de werktop.