DEN HAAG - De werktop tussen kabinet en sociale partners is in de nacht van dinsdag op woensdag afgeblazen omdat het kabinet niet wilde instemmen met een eis van vakcentrale FNV om 150 miljoen euro te steken in een betere reïntegratie van WAO'ers. Dat heeft FNV-voorzitter Jongerius woensdagmorgen gezegd.

"Er moet geld bij. Praten zonder euro's heeft geen zin", zei Jongerius. Het kabinet zou alleen 40 miljoen euro over hebben gehad voor het scheppen van stageplaatsen voor jongeren en allochtonen die nu kansarm zijn op de arbeidsmarkt.

De werktop zou eigenlijk woensdagmorgen worden gehouden. De afgelopen dagen verliep het vooroverleg echter stroef. Dinsdag begonnen de partijen om 09.00 uur met praten. Rond 01.00 uur werden de onderhandelingen afgebroken en was de werktop van de baan.

Niet dramatisch

Voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemde het "niet dramatisch" dat de werktop is afgelast. "Dan maar een paar dagen later". De onderwerpen zijn volgens hem "te belangrijke" om ze te laten liggen.

Maandagmorgen voeren de vakcentrales en de werkgeversorganisaties nader overleg. Het is nog onduidelijk wanneer deze partijen weer om de tafel gaan zitten met het kabinet.

Balkenende

Aangezien premier Balkenende op korte termijn naar Suriname vertrekt voor de viering van de onafhankelijkheid van die voormalige kolonie, lijkt het onmogelijk dat er deze week alsnog een onderhandelingsresultaat komt.

Het mislukken van het overleg is uiterst vervelend voor de premier. Dinsdagavond hamerde hij tijdens een debat in de Eerste Kamer nog op het grote belang van de werktop. Balkenende vond dat er snel oplossingen moeten komen voor het tekort aan stageplaatsen en discriminatie van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt.

Ondanks het mislukken van de werktop benadrukte Balkenende woensdag dat er al "heel veel voortgang" was geboekt en dat hij het zou betreuren als men dat "uit handen zou laten vallen". Het conflict tussen kabinet en sociale partners moet volgens hem zeker "niet worden opgeklopt".