AMSTERDAM - De rechtbank in Alkmaar behandelt woensdag de zaak tegen een voormalig zelfmoordadviseur en medeoprichter van Stichting De Einder. De 73-jarige Jan H. uit Castricum wordt ervan verdacht behulpzaam te zijn geweest bij de zelfdoding van een vrouw uit het Noord-Hollandse Wervershoof in november 2003. Op hulp bij zelfdoding staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

De man is 8 september vorig jaar aangehouden, maar na verhoor vrijgelaten. Na onderzoek is besloten de man te vervolgen. H. wordt ervan verdacht de vrouw advies te hebben gegeven over de manier waarop zij haar leven kon beëindigen. In een brief zou hij haar 'succes' hebben gewenst bij haar 'verdere maatregelen'. Ook zou hij de vrouw enkele keren medicijnen hebben verstrekt.

Doodswens

De Einder is een landelijke stichting die mensen met een doodswens bijstaat. Jaarlijks heeft de stichting contact met ongeveer driehonderd mensen die hun leven willen beëindigen. De stichting is tegen het daadwerkelijk helpen bij zelfdoding en zegt alleen informatie te geven.

Een andere zelfmoordadviseur van de stichting werd in maart dit jaar veroordeeld tot een jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De man zou met anderen onder meer een lijst hebben gemaakt van voor zelfdoding benodigde zaken. Ook zou hij bij de zelfmoord van een bejaarde vrouw voorbereidende handelingen hebben verricht.