HILVERSUM - Een 30-jarige Algerijn die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de gaten werd gehouden, is bij de brand in het detentiecentrum op Schiphol ontsnapt. De AIVD had de man op de korrel omdat hij zich mogelijk zou bezighouden met terroristische activiteiten.

Dit meldde het tv-programma Nova dinsdagavond, op basis van anonieme bronnen. Na de brand bleken elf gedetineerden ontsnapt.

Zes van hen konden weer worden aangehouden, vijf bleven spoorloos, onder wie de Algerijn, volgens Nova Mustafa A. Minister Donner van Justitie heeft tot dusver geen informatie willen geven over de ontsnapte gedetineerden, in verband met hun privacy. Bij de brand kwamen elf gedetineerden om het leven.

Databank

Volgens Nova is Mustafa A. door de AIVD opgenomen in een "databank van terroristen" en maakt hij deel uit van de lijst van 150 personen voor wie de dienst verhoogde belangstelling heeft. A. heeft er tientallen identiteiten op na gehouden en is eerder door Duitsland uitgezet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding heeft A. internationaal laten signaleren om hem te kunnen opsporen.

Justitie heeft geen harde bewijzen tegen A. kunnen verzamelen, meldde Nova. Daarom zou er voor gekozen zijn hem als illegaal op te pakken en uit te zetten naar Algerije. A. zou zich bij zijn uitzetting hevig hebben verzet.

Wolfsen

Het PvdA-Kamerlid Wolfsen kondigde in Nova aan dat hij minister Donner zal vragen naar de kwestie-Mustafa A. Hij zei niet van het 'geval' A. op de hoogte te zijn geweest. De vraag of hij in het cellencomplex op Schiphol-Oost thuishoorde, wilde Wolfsen nog even in het midden laten.

Daarvoor moet eerst een aantal andere vragen worden beantwoord, zoals waarom A. daar zat, hoe lang en in welk regime. Het Kamerlid wil dat Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, van de zaak in kennis wordt gesteld. De raad heeft een onderzoek naar de brand ingesteld.

Woordvoerders van zowel de AIVD als het ministerie van Justitie zeggen niet te kunnen reageren.