JERUZALEM - Ariel Sharon is volgens opiniepeilingen hard op weg naar een overwinning bij de komende verkiezingen, die waarschijnlijk op 28 maart worden gehouden. Zijn nieuwe partij zou op dit moment kunnen rekenen op ruim dertig van de 120 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement. Dat berichtten de dagbladen Haaretz, Maariv en Yediot Aharonot dinsdag.

Sharon maakte maandag zijn vertrek bij de Likudpartij bekend en richtte de nieuwe partij Nationale Verantwoordelijkheid op. Hij stapte uit Likud uit onvrede over de tegenwerking die hij ondervond van de rechtervleugel van de partij, vooral bij het vredesproces met de Palestijnen.

Volgens de peilingen van dinsdag zou Likud nog maar twaalf tot vijftien zetels in de Knesset overhouden. De centrumlinkse Arbeidspartij kwam uit rond 25 zetels. Onduidelijk is echter nog of Sharon erin slaagt ook kopstukken van die partij naar zijn eigen politieke beweging te halen.

Dinsdag werd de weg vrijgemaakt voor vervroegde verkiezingen toen de Israëlische president Katsav instemde met de ontbinding van de Knesset. "Alle partijen die ik heb geconsulteerd, zijn voor vervroegde verkiezingen", zei Katsav tegen journalisten. Premier Sharon had hem maandag formeel gevraagd de 120 zetels tellende Knesset te ontbinden.