DEN HAAG - Minister Dekker (VROM) heeft een zwartepietenhuis in de aanbieding. De dakloze hulpjes van Sinterklaas kunnen tot de Sints verjaardag in het gebouw van Dekkers ministerie overnachten. De minister liet dinsdag een cirkel voor de ingang van het gebouw tekenen.

In het sinterklaasjournaal van televisiezender NPS was de afgelopen dagen te zien dat het pietenhuis is afgebroken en dat de pieten op zoek zijn naar een slaapplaats. Het journaal riep kinderen op een cirkel voor de deur te tekenen als zij ruimte hadden voor een piet en een kruis als er geen plek was. Dit bezorgde de politie wat paniekerige telefoontjes van verontruste bewoners die een mysterieus kruis of cirkel voor hun huis vonden.

Verantwoordelijkheid

Minister Dekker is niet bang en wil graag aan de actie meedoen, zo liet ze dinsdag in een persbericht weten, want zij is natuurlijk verantwoordelijk voor de huisvesting in Nederland. "De pieten zoeken nu slaapplaatsen bij kinderen thuis, maar dat is natuurlijk best eng voor de kinderen. Dat levert onrust op. Daarom bied ik Sinterklaas en zijn zwartepieten mijn ministerie in Den Haag aan."

Een spoeddebat in de Tweede Kamer is volgens de minister niet nodig. "Ik denk dat de leden van de Tweede Kamer dit ook een goed idee vinden. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar de reactie van Sinterklaas en zijn onbezoldigd huisvestingsdirecteur, de huispiet."

'Pietproof'

De hoofdpiet en de huispiet hebben de minister laten weten dat zij woensdagmiddag het ministerie komen inspecteren. Ze kijken dan samen met de minister of het gebouw 'pietproof' is.