DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën voelt er niets voor een financiële meevaller van 3 miljard uit te geven. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar PvdA-Kamerlid Crone had aangedrongen om het "geld terug te geven aan de burgers".

Zalm wil met het geld het financiële tekort van de overheid terugdringen. Wel wil hij volgende maand bezien of eventuele tegenvallende koopkracht van de burgers aanleiding geeft tot een extraatje, maar dan gaat het om een naar verhouding klein bedrag.

Crone vindt dat de lastenverzwaring voor de burgers van in totaal 8 miljard euro in 2004 en 2005 reden is om nu over te gaan tot lastenverlichting. Zalm zette daar tegenover dat het kabinet volgend jaar de lasten met 2 miljard verlicht in plaats van met 1 miljard, waar eerder van werd uitgegaan.

Werkgelegenheid

FNV-voorzitter Jongerius heeft ervoor gepleit om de 3 miljard in te zetten voor maatregelen om de werkgelegenheid te bevorderen. Vendrik (GroenLinks) was het daarmee eens en pleitte voor extra geld voor onder meer stageplaatsen en subsidies voor werkgevers. Zalm hield de boot af. Hij wilde niet vooruitlopen op het overleg dat het kabinet woensdag heeft met vakbeweging en werkgevers, maar zei wel dat de overheid "geen stageplaatsen kan opleggen."