DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft Wik H. dinsdag veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam. Het Openbaar Ministerie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige man uit Hoek van Holland. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Wik H. eerder dit jaar tot twintig jaar en tbs.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In hoger beroep had advocaat-generaal F. van Es een levenslange gevangenisstraf geëist. De aanklager wilde vóór alles dat de maatschappij beschermd zou worden tegen H. Bovendien heeft H. in zijn visie Nienke vermoord om te voorkomen dat zij hem later als dader zou aanwijzen. Volgens het hof is dit motief niet onomstotelijk komen vast te staan. Juridisch heeft het hof het doden van het meisje gekwalificeerd als doodslag.

Het hof heeft wel bepaald dat H. pas aan de tbs mag beginnen als hij tweederde van de gevangenisstraf heeft uitgezeten. Daarmee wil het hof voorkomen dat H. vóór het verstrijken van die tijd mogelijk met verlof zou kunnen, in het kader van een tbs-behandeling.

H. dwong Nienke en haar 11-jarige vriendje Maikel op 22 juni 2000 mee de bosjes in. De kinderen moesten zich ontkleden en seksuele handelingen bij elkaar verrichten. H. probeerde Maikel te doden met een mes. Hij wurgde Nienke. De zaak, die bekend is geworden onder de benaming de Schiedammer parkmoord, bracht een schokgolf in het hele land teweeg.