BERLIJN - Angela Merkel is dinsdag aan het begin van de middag beëdigd als eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Ongeveer drie uur nadat de Bondsdag haar had gekozen als opvolger van Gerhard Schröder legde zij de ambtseed af.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Bondsdag koos de christendemocrate Angela Merkel tot eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Zij is ook de eerste premier van de Bondsrepubliek uit het voormalige communistische Oost-Duitsland en met haar 51 jaar de jongste Duitse regeringsleider tot nu toe. Merkel volgt de sociaaldemocraat Gerhard Schröder op, die zeven jaar regeerde.

Van de 612 Bondsdagleden stemden 397 voor de CDU-politica, die zich van de stem van 308 volksvertegenwoordigers moest verzekeren om gekozen te worden. 202 Afgevaardigden stemden tegen de benoeming van Merkel, maakte voorzitter Norbert Lammert bekend. Twaalf Bondsdagleden onthielden zich van stemming.

Merkel volgt de sociaaldemocratische Gerhard Schröder op, die zeven jaar regeerde. Schröder was de eerste die de stralende Merkel feliciteerde. Zij nam vervolgens officieel de benoeming aan. Merkel wordt de achtste bondskanselier. Het is voor de tweede keer dat de Bondsrepubliek een regering van christendemocraten (CDU/CSU) en sociaaldemocraten, een zogenoemde grote coalitie, krijgt.