AMSTERDAM - De politie heeft maandagnacht bij een verkeerscontrole op de A1 een man aangehouden, die 130 duizend euro aan contant geld in zijn auto had liggen. De bestuurder van de auto kon volgens de politie 'geen afdoende' verklaring geven voor de herkomst van het geld en werd aangehouden op grond van heling. De man zit dinsdagochtend nog vast voor verder verhoor.

Tijdens de controle met de naam 'Ochtendgloren' werden tussen 22.00 uur en 04.30 uur in de buurt van Apeldoorn 697 voertuigen gecontroleerd, waarvan 77 vrachtwagens. De politie mocht daarbij op grond van de Wet wapens en munitie van de mogelijkheid gebruik maken inzittenden preventief te fouilleren. Van deze mogelijkheid werd 'selectief gebruik gemaakt', laat de politie dinsdag weten.

Uit één auto werden vier inzittenden aangehouden, nadat in het voertuig gestolen goederen waren aangetroffen. Het gaat onder meer om een televisietoestel en bestek. De vier zitten dinsdag nog vast.

Bekeuringen

In totaal werden 86 autobestuurders bekeurd voor verschillende overtredingen, waaronder het rijden met gladde banden, het voeren van slechte verlichting, het niet bij zich dragen van identificatie en het vervoeren van passagiers in de laadruimte. Vier bestuurders reden onder invloed van alcohol. Drie personen moesten nog openstaande boetes betalen. Bij één passagier werd een ploertendoder aangetroffen.

Rijverbod

Met de radar werden 373 snelheidsovertredingen vastgelegd. De hoogst gemeten snelheid was 198 kilometer per uur. De bestuurder die deze snelheid haalde, kreeg een boete van 550 euro. Elf van de 77 gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs werden bekeurd omdat ze onvoldoende rusttijd hadden genomen. Zeven van hen kregen een tijdelijk rijverbod.