DEN HAAG - Oud-VVD-leider Wiegel is een "reactionair conservatief", vindt partijgenoot en Tweede Kamerlid Hirsi Ali. "Zo'n Wiegel is precies zo'n Turkse of Marokkaanse vader die instinctief aanvoelt dat hij de modernisering niet kan tegenhouden en zich daarom terugtrekt in zijn buurt, want daar is het lekker veilig."

Dat zei Hirsi Ali in een vraaggesprek in het dinsdag gepresenteerde Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2005. Wiegel hekelde eerder dit jaar het afwijzende standpunt van Hirsi Ali over gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs als onliberaal.

"Ik dacht: ach, die man woont in Dieren of Diever of zoiets, op zo'n ideale, idyllische plek. Volkomen levend in het 'land van ooit', literally. Hij is niet geraakt door de globalisering, door de migratie, door de nieuwe werkelijkheid."

Reformatie

Het Kamerlid, bekend door haar scherpe kritiek op de islam, zegt er zeker van te zijn dat er een "reformatie" van de islam komt. "Die kan alleen plaatsvinden als er sprake is van vrijheid van meningsuiting. Als genoeg mensen hardop mogen zeggen: oké, ik neem de Koran niet letterlijk. En dat zij dan niet onmiddellijk onthoofd worden."