DEN HAAG - De voor maandagochtend geplande hervatting van het Milosevic-proces is niet doorgegaan wegens ziekte van de verdachte. Na een nieuw medisch onderzoek van de ex-president van Joegoslavië zijn later op de dag ook alle zittingen voor de rest van de week geschrapt.

De zaak ligt stil sinds Milosevic woensdag in de rechtszaal onwel werd. De hervatting van de rechtszaak staat nu gepland voor dinsdag 29 november. Het is de 22e keer dat het marathonproces voor het VN-hof in Den Haag is onderbroken wegens ziekte van de verdachte.

Bloeddruk

Volgens dr. Falke, de 'huisarts' van de VN-gevangenis in Scheveningen, is de bloeddruk van de 64-jarige Milosevic nog steeds onaanvaardbaar hoog, net zoals vorige week. Volgens de arts zal het enige tijd vergen om de "situatie te stabiliseren". Daarom heeft hij in een medisch rapport aan de rechters aanbevolen alle zittingen voor de rest van de week te schrappen.

Milosevic was eerder deze maand onderzocht door drie artsen, uit Frankrijk, Rusland en Servië. De Russische expert had gehekeld dat de behandeling in Scheveningen 'inadequaat' is. De rechters vragen de behandelend cardioloog, dr. Van Dijkman, nog deze week een nieuw medisch rapport op te stellen waarin hij op dat verwijt ingaat.

VN-aanklager Geoffrey Nice deed tijdens een korte zitting maandagochtend nog een poging om de zaak de door hem felbegeerde kant van een proces bij verstek op te duwen. Advocaat Steven Kay, die Milosevic tegen zijn wil is opgedrongen, moest dan maar de volgende getuige oproepen, aldus Nice.

Artsen

Voorzittend rechter Robinson wilde best wel geloven dat Kay in een "permanente staat van bereidheid" is om de leiding van de verdediging over te nemen. Maar de Jamaicaanse rechter vindt dat eerst maar eens afgewacht moet worden wat de artsen zullen rapporteren.

Het Milosevic-proces begon in februari 2002. Het is het eerste proces tegen een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de volkerenorganisatie.

Verdediging

Nadat de aanklagers hun bewijs hebben gepresenteerd, is de zaak nu in de tweede fase waarbij Milosevic zich verdedigt. De rechters hebben hem tegen zijn wil advocaten toegewezen, Kay en Gillian Higgins, maar op last van de Kamer van Beroep mag Milosevic voorlopig de verdediging zelf voeren en zijn de twee Engelse juristen slechts 'stand-by'.

Milosevic heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of griep en/of uitputtingsverschijnselen. Daar zijn nog eens problemen met zijn hoofd bijgekomen; onlangs is een hersenscan gemaakt in een Haags ziekenhuis. Milosevic is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de Balkanoorlogen in de jaren '90.