DEN HAAG - Studenten moeten zich meer bezig gaan houden met studeren, zegt VVD-staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) maandag in een gesprek met de Telegraaf. Hij zegt dit naar aanleiding van de Studentenmonitor 2004, die hij maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uit het onderzoek blijkt volgens de krant dat studenten aan een universiteit gemiddeld slechts 29 uur per week studeren en rechtenstudenten zelfs maar 24 uur.

Rutte: "Ik ben daar enorm van geschrokken. Hoger onderwijs wordt de komende jaren nog belangrijker dan het al is. We moeten onze concurrentiepositie ten opzichte van China en de VS verbeteren, en dat vraagt om nieuwe leiders in ons land. Die moeten voor een belangrijk deel uit het hoger onderwijs komen."

De staatssecretaris vindt verder dat universiteiten en hogescholen studenten meer moeten uitdagen door bijvoorbeeld de studiedruk op te voeren. "De samenleving steekt veel geld in het hoger onderwijs en mag dan ook verwachten van de onderwijsinstellingen dat ze hun studenten zinvol aan het werk zetten", aldus Rutte.