CAIRO/BAGDAD - De Iraakse president Talabani is bereid tot een dialoog met de opstandelingen in zijn land. Talabani zei dit zondag tijdens voorbereidende gesprekken in Caïro voor een verzoeningsconferentie tussen de verscheidene Iraakse bevolkingsgroepen.

De woorden van de president volgden op twee dagen van zware verliezen door zelfmoordaanslagen. "Als zij die zichzelf het Iraakse verzet noemen contact met mij willen opnemen, zou ik ze welkom heten. Ik zal niet weigeren Irakezen te ontmoeten die mij willen spreken. Dat betekent natuurlijk niet dat ik ook accepteer wat zij zeggen", aldus Talabani.

Onderscheid

De president maakte geen voorbehoud dat hij alleen zou willen praten met mensen die geen bloed aan hun handen hebben, zoals hij eerder wel had gedaan. Hij maakte echter wel onderscheid tussen de gewapende aanhangers van de verdreven dictator Saddam Hussein en de rebellen die de wapens hadden opgenomen om te vechten tegen buitenlandse troepen in Irak. Talabani zei dat de laatste groep hun grieven via een dialoog moest oplossen, omdat het "onacceptabel was om te vechten tegen de regering" en de buitenlandse troepen in Irak geen bezettingsmacht vormden.

Verzoening

Talabai leek een verzoenende toon aan te slaan tegen de leden van de voormalige Baath-partij van Saddam door te zeggen dat degenen die geen geweld hebben gebruikt "welkom zijn om aan het proces van verzoening deel te nemen". Premier Jaafari had zaterdag nog gezegd dat het uitgesloten was dat leden van het regime van Saddam zouden deelnemen aan de verzoeningsconferentie. Deze bijeenkomst, waarover de Iraakse leiders op uitnodiging van de Arabische Liga in Caïro spraken met vertegenwoordigers van alle bevolkingsgroepen, zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatsvinden.

Zelfmoordaanslagen

Het begin van de gesprekken in Caïro werd zaterdag overschaduwd door een bloedige zelfmoordaanslag in de stad Abu Saydah. Daar bracht een terrorist een auto vol explosieven tot ontploffing tijdens een begrafenisplechtigheid voor een sjiïtische sjeik. Er vielen zeker vijftig doden en 75 gewonden.

In Bagdad kwamen zaterdag zeker dertien mensen om het leven bij een aanslag op een markt in de wijk Diyala. En in de noordwestelijke stad Haditha stierven vijftien Iraakse burgers en een Amerikaanse militair door een bomontploffing. In de plaats Baiji kwamen vijf Amerikanen om bij twee aanslagen. Ook zondag kwam een Amerikaanse militair om bij een aaslag bij Bagdad.

Stalen Gordijn

Volgens het Iraakse ministerie van Defensie hebben het Iraakse en Amerikaanse leger wel grote successen geboekt in het westen van Irak, waar zondag de operatie Stalen Gordijn werd beëindigd. De militairen kamden vanaf 5 november de westelijke provincie Anbar uit met het doel het gebied aan de grens met Syrië vrij te maken van terroristen. Het stroomgebied van de Eufraat zou volgens een woordvoerder nu veilig genoeg zijn voor de bewoners om in december deel te kunnen nemen aan de parlementsverkiezingen.

De operatie eiste het leven van 136 opstandelingen. In totaal werden 256 rebellen aangehouden, 47 wapendepots gevonden en 123 bommen in beslaggenomen.