HILVERSUM - Minder dan twee maanden voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel vindt 72,4 procent van de Nederlanders dat ze niet goed voorbereid zijn op de nieuwe zorgwet. Dat blijkt zondag uit een enquête uitgevoerd door bureau De Vos & Jansen , in opdracht van tv-programma Hart van Nederland van SBS 6.

Ongeveer 70 procent van de ondervraagden vindt dat ze onvoldoende kennis hebben van de nieuwe wet om een weloverwogen keuze te maken bij het wisselen van zorgverzekeraar. Een overgrote meerderheid (86,7 procent) denkt dan ook niet te gaan wisselen van verzekeraar.

Volgens de onderzoekers van De Vos & Jansen kunnen veel mensen, die denken wél op de hoogte te zijn van de veranderingen in het zorgstelsel, geen antwoord geven op cruciale vragen die nodig zijn om een weloverwogen keuze te kunnen maken. "Meer dan 40 procent van de Nederlanders weet niet dat ze naast de ziektekostenpremie nog een inkomensafhankelijke bijdrage moeten gaan betalen."

Op de vraag wat een restitutiepolis is, moet 61,7 procent het antwoord schuldig blijven. En ruim een kwart (27,6 procent) van de Nederlanders weet niet voor wanneer ze een keuze voor een eventueel nieuwe zorgverzekeraar moeten hebben gemaakt.