PEKING - Het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan de Volksrepubliek China staat vooral in het teken van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen. Bush drong er zondag bij zijn Chinese collega Hu Jintao op aan de valutahervormingen door te zetten en het overschot op de Chinese handelsbalans te verkleinen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Chinese staatshoofd zei ernaar te zullen streven de wisselkoers van de yuan meer door de markt te laten bepalen. Ook zei hij zich sterk te zullen maken voor de bescherming van intellectuele rechten en dus strenger op te zullen treden tegen piraatversies van software, muziek en boeken.

Order Boeing

Peking had voor het Amerikaanse bedrijfsleven in de vorm van Boeing een aardige order klaarliggen. Het land bestelde zeventig toestellen van het type 737 met een waarde van 4 miljard dollar.

Godsdienst

Voorafgaand aan zijn onderhoud met Hu Jintao had Bush China al opgeroepen de vrijheid van godsdienst te respecteren en politieke en sociale hervormingen door te voeren. Om zijn pleidooi meer kracht bij te zetten, bezocht Bush zondagochtend een dienst in de Gangwashi Kerk, een van de vijf protestantse kerken die in China officieel zijn toegestaan. De Texaan probeerde Peking te bewegen vertegenwoordigers van het Vaticaan uit te nodigen.

In de Verenigde Staten is onlangs kritisch gereageerd op de veroordeling van een protestantse dominee, zijn vrouw en haar broer. Een Chinese rechter deelde celstraffen uit aan de drie, nadat ze schuldig waren bevonden aan het illegaal drukken van bijbels.

Rondreis

De Amerikaanse president kwam zaterdag in China aan voor de derde etappe van zijn rondreis door Azië. Eerder deed hij Japan en Zuid-Korea aan. In dat laatste land woonde hij de top bij van de APEC, de organisatie van landen aan de Stille Oceaan.

Mensenrechten

Het is de derde keer dat Bush in de volksrepubliek is sinds zijn aantreden in 2001. Washington sneed zondag ook weer de mensenrechtensituatie in China aan. Minister van Buitenlandse Zaken Rice sprak haar bezorgdheid uit over de behandeling van dissidenten voorafgaand aan het staatsbezoek. Zo zouden de autoriteiten verscheidene mensen hebben gearresteerd en anderen huisarrest hebben opgelegd.

Dalai Lama

Bush brak zondag een lans voor de Dalai Lama. Hij riep Peking op de Tibetaanse spiritueel leider uit te nodigen voor gesprekken. Maandag reist de Amerikaanse president door naar Mongolië.