KRALENDIJK - Bonaire heeft besloten haar medewerking aan de Antilliaanse regering op te zeggen. Daarmee verliest de coalitie haar nipte meerderheid en valt het tweede kabinet Ys. Dat heeft partijleider Ramonsito Booi van de UPB (Bonaire) zaterdagavond gezegd.

Premier Ys erkende zaterdag dat de regering ten val komt. De belangrijkste reden voor Booi om zijn steun op te zeggen zijn de financiële problemen waarmee het ziekenhuis in Kralendijk al jarenlang kampt. Vorige week zag de directie zich genoodzaakt een patiëntenstop in te stellen en de operatiekamer te sluiten.

De minister van Financiën zegde ruim 560.000 euro toe om de eerste nood te ledigen, maar kwam tot nu toe slechts met 370.000 euro over de brug. Bovendien escaleerde vrijdag een ander slepend probleem toen een luchtverkeersleider ziek werd. Zijn collega's weigerden in te vallen omdat in hun ogen de betaling niet goed is geregeld. Daardoor is de luchthaven vier uur gesloten geweest. De KLM, die dagelijks vier landingen op het eiland heeft, ondervond geen hinder van de sluiting.

'Geen steun'

Voor Booi is de maat vol. Volgens hem begrijpt de regering van de Antillen niet hoe belangrijk een ziekenhuis en een luchthaven zijn voor een eiland als Bonaire. "We krijgen geen steun van de landsregering", zei hij. "Dan kun je ook geen deel meer van de coalitie blijven uitmaken."

Booi heeft zaterdag met zijn partijbestuur afgesproken deelname aan de regering op te zeggen. "Maandag delen we dit mee aan onze partijleden. Vervolgens is er dinsdag coalitieberaad waarbij de andere partijen van ons standpunt op de hoogte worden gebracht. Afhankelijk van hoe laat dat is afgelopen gaan de minister en staatssecretaris dinsdag of woensdag naar de Gouverneur om hun portefeuille in te leveren."

De huidige coalitie steunt op een meederheid van 13 van de 22 zetels. Door het opstappen van UPB, dat de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Jeugdzaken leverde, houdt de coalitie 11 zetels over en verliest de meerderheid.

Nederland

Booi heeft aangegeven geen harde oppositie te zullen voeren. Hij neemt deze stap vooral omdat hij rechtstreeks bij Nederland wil kunnen aankloppen voor steun. "Je kunt niet met Nederland gaan praten over bezwaren tegen de regering als je er zelf nog onderdeel van uitmaakt," aldus Booi.

Verkiezingen

De volgende verkiezingen zijn in januari 2006. Booi verwacht dat de huidige ploeg bewindslieden als demissionaire regering de rit zal uitzitten.

Premier Ys wilde niet op de zaken vooruitlopen. "We hebben onze meerderheid verloren, dus het kabinet valt," zei hij. "Maar de Gouverneur moet nu beslissen wat er verder gaat gebeuren."