BAGDAD/BAQUBA - Voor de tweede opeenvolgende dag zijn bij zelfmoordaanslagen in Irak tientallen doden gevallen. In de stad Abu Saydah kwamen zaterdag zeker vijftig mensen om het leven door een aanslag met een autobom tijdens een begrafenisplechtigheid voor een sjiïtische sjeik. Eerder op de dag eiste een terreuractie op een markt in Bagdad zeker dertien levens.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij de aanslag in Abu Saydah, ongeveer 65 kilometer ten noorden van Bagdad, bracht de dader een auto vol explosieven tot ontploffing in of bij een tent waar de verwanten van een sjiitische sjeik condoleances in ontvangst namen.

Medici meldden zondag dat het dodental van de bomaanslag is opgelopen tot minstens vijftig. Zeker 75 mensen raakten gewond toen de pleger van de aanslag zich in zijn auto opblies bij een tent vol rouwenden.

Markt

Op een markt in de wijk Diyala in Bagdad maakte een zelfmoordenaar minstens dertien slachtoffers. Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken vielen er door de klap ook twintig gewonden. Alle slachtoffers zijn burgers onder wie vrouwen en kinderen.

Kort na de terreuractie in Bagdad werd de Iraakse hoofdstad opnieuw opgeschrikt door een aanslag met een autobom. Zeker tien mensen raakten gewond. Er vielen geen doden.

Gordel

Vrijdag beleefde Irak één van de bloedigste dagen van de laatste maanden. In de noordoostelijke stad Khanaquin brachten terroristen hun gordel met explosieven tot ontploffing tussen mensen die het vrijdaggebed in twee sjiitische moskeeën bijwoonden. Ongeveer tachtig mensen kwamen om het leven en negentig anderen raakten gewond.

Een regeringsfunctionaris in Khanaquin liet zaterdag weten dat de autoriteiten nog geen idee hebben wie achter de aanslagen in de noordelijke stad zaten. Hij ontkende geruchten dat verscheidene verdachten zijn gearresteerd.

Bush

De Amerikaanse president Bush, die een reis door Azië maakt, zei zaterdag in Zuid-Korea in een toespraak tot Amerikaanse militairen dat hij niet voor de terroristen zal wijken. "We zullen blijven vechten tot onze dappere troepen de overwinning hebben behaald", aldus Bush.

Republikeinen

Kort voor de Amerikaanse Congresleden aan hun 'Thanksgiving' vakantie begonnen, lanceerden Republikeinen vrijdag in het Huis van Afgevaardigden een resolutie waarin tot een onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak werd opgeroepen. Vervolgens verwierpen ze hun eigen resolutie met een grote meerderheid in het door Republikeinen gedomineerde Huis.

Vrijwel alle Democratische afgevaardigden stemden eveneens tegen de niet bindende resolutie, omdat het om de onmiddellijke terugtrekking van de 160.000 militairen ging. De Republikeinse resolutie was ingediend om door de stemming duidelijk tot uitdrukking te brengen dat het Huis van Afgevaardigden achter de Amerikaanse militairen in Irak staat.