AMSTERDAM - Tweede Kamervoorzitter Weisglas vindt dat een groeiend aantal politici met kritiek op politiek Den Haag "het eigen nest bevuilt". "Sommige politici spreken nu wel heel gemakkelijk over dat Haagse gedoe", zegt Weisglas zaterdag in de Volkskrant.

"Natuurlijk moet je altijd kritisch zijn over je eigen werkwijze en je eigen vak, maar dat wil niet zeggen dat je je zo makkelijk moet losmaken van datgene waar je zelf toe behoort", aldus de Kamervoorzitter. "Waar is je trots als je steeds zegt: hier in Den Haag deugt het allemaal niet? Als we dat vinden, moeten we er wat aan doen, maar niet meehuilen met de wolven in het bos."

Riskant

Diverse politici en aspirant-politici, onder wie D66-minister Pechtold, VVD-fractievoorzitter Van Aartsen, CDA-burgemeester Leers van Maastricht en Peter R. de Vries, hebben onlangs hard uitgehaald naar de Haagse politiek. Weisglas vindt dat "best riskant". "Als voortdurend ook van binnenuit het vuurtje wordt opgestookt, dan bestaat het risico dat je de parlementaire democratie uitholt."

Als kritische politici denken op deze manier de kiezer te behagen, vergissen ze zich, stelt Weisglas. "Mensen willen niet zien dat hun volksvertegenwoordigers zichzelf afbreken en met ze meepraten. Die denken: wat is dat nou - wij hebben kritiek, maar als de politici er zelf al niet meer in geloven, wie dan nog wel?"

Pechtold

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) blijft bij zijn eerdere constatering dat het grootste probleem in Den Haag Den Haag zelf is, zei zijn woordvoerder. De juiste reactie is volgens hem niet om kritiek te hebben op politici die ontevredenheid over de Haagse kaasstolp uiten, maar om die weg te nemen. "De vraag is: gaan we er iets aan doen of blijven we steken in ontevredenheid", aldus de minister bij monde van zijn woordvoerder.

Van Aartsen

Van Aartsen voelt zich niet aangesproken door de kritiek van zijn partijgenoot, liet hij via zijn woordvoerder weten. "Als ik het over Haags gedoe heb, doel ik op hypes en heb ik het nooit over de parlementaire democratie. Wanneer Weisglas de parlementaire democratie verdedigt, vindt hij mij aan zijn zijde. Als ik kritiek heb op hypes, denk ik dat Weisglas het met mij eens is."