ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Geluk (onderwijs en integratie) wil Antilliaanse criminelen heropvoeden op tuchtscholen. Hij zoekt capaciteit voor tweeduizend plaatsen. Dat staat in de Volkskrant van zaterdag.

Antilliaanse criminelen vormen hét veiligheidsprobleem in de stad. Ongekend harde represesie is volgens Geluk het antwoord, zegt hij in de krant. "Die criminelen moet het leven absoluut onmogelijk worden gemaakt. Net zoals we bij extremisten doen."

Volgens de wethouder schieten ouders van de criminele jongeren te kort in hun opvoedende taak. Vooral de Antillianen worden volgens hem steeds gewelddadiger en extremer, ook in hun seksualiteit.

Instroom

Geluk steunt de opmerkingen van D66-minister Pechtold (Koninkrijksrelaties), die vindt dat de instroom van Antilliaanse jongeren zonder kansen moet worden gestopt.

Fractievoorzitter R. Sörensen van Leefbaar Rotterdam zei zaterdag in een reactie het inhoudelijk met Geluk eens te zijn. "We vragen ons alleen af waarom Leefbaar zich niet mag uitlaten over criminele islamieten en Geluk wel over criminele Antillianen. Dat is meten met twee maten", aldus Sörensen.

Spierballentaal

B. Cremers, fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad noemde het Antillianenprobleem in Rotterdam heel ernstig. "Het college heeft nog geen effectieve aanpak ontwikkeld. Daarom is de spierballentaal van Geluk niet op z'n plaats. De aanpak die er is, richt zich op het onderwijs en op de gezinssituatie van de Antillianen. Maar vaak ontbreekt een gezin", aldus Cremers.

Statusverhogend

De plannen om een in Rotterdam een tuchtschool te openen voor criminele jongeren juicht hij toe. Het idee van de tuchtschool is afkomstig van zijn partij en van LR. "Gevangenisstraf helpt niet altijd. Het is vaak zelfs statusverhogend.

De aandacht richt zich nog te vaak op de moslims in de stad. Zij zijn niet het probleem als het om veiligheid gaat, dat zijn de Antillianen." De PvdA is van plan de mogelijke uitbreiding van het aantal plaatsen in de tuchtschool te steunen.

Bendevorming

Rotterdam telt 20.000 Antillianen en Arubanen. Van hen zijn er 2000 met de politie in aanraking geweest. In Rotterdam-Zuid wonen de meeste Antillianen. Op dit moment heeft een onderzoek plaats naar groeps- of bendevorming bij jonge Antillianen.

Slachtofferrol

De portefeuillehouder welzijn van de deelgemeente Charlois op zuid, Lionel Martijn zei vorige maand in een interview met het ANP dat de groepen er een geheel eigen (seksuele) moraal op na houden. Deze komt volgens Martijn voort uit een soort aangeleerde slachtofferrol en het gewetenloos afdwingen van respect.