RIJSWIJK - Het was dringen in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de ruim honderd locaties die meedoen aan de Pottergekte. De Nederlandse versie van het zesde deel in de Harry Potter reeks ging exact om 00.01 uur in de verkoop. Niet alleen kinderen maar ook volwassen begaven zich naar de boekhandels om het felbegeerde boek Harry Potter en de Halfbloed Prins te bemachtigen.

AKO-directeur R. van Geest was in een boekhandel in Rotterdam en genoot van de gespannen gezichtjes van de kinderen. "Ze kijken bijna zenuwachtig als de rolluiken omhoog gaan."

Hoewel het boek van de Britse schrijfster J.K. Rowling ook vanaf zondag te koop is, togen zo'n vijftig liefhebbers in het holst van de nacht naar de Rotterdamse boekhandel. "Ze willen het als eerste hebben", aldus Van Geest die er zelf met het eerste exemplaar vandoor ging.

Volgens Van Geest duiken de meeste kinderen dezelfde nacht nog in het boek. "Ze beginnen al met lezen in de winkel, drinken nog een toverdrankje en gaan thuis verder. Maar bij mij gaat het boek eerst nog even op het nachtkastje."

Verkoopcijfers

Hoeveel boeken er verkocht zijn, kon Van Geest in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet zeggen. Hij verwacht dat de verkoopcijfers ongeveer hetzelfde zullen zijn als vorig jaar.

Ook directeur A. Luykx van Boekhandels Groep Nederland (BGN) is enthousiast over de nachtelijke verkoop: "Het was fantastisch." Hij heeft het eerste half uur doorgebracht in boekhandel Scheltema in Amsterdam. "Het was heel druk en het loopt nog steeds", zo zei hij nog dezelfde nacht. Daar begon het feest al op vrijdag om 22.00 uur met verven, goochelen en toverdrankjes.

Extase

Luykx schat dat er honderden kinderen zijn geweest die allemaal verkleed waren. Samen maakten zij zo'n 80 procent van de bezoekers uit. Het overige deel bestond uit studenten en ouders. "Iedereen is helemaal in extase. Ongelooflijk om te zien hoe sommige mensen reageren", zegt Luykx. "Ik zag een ouder direct na aanschaf naar een stoel lopen om het boek te gaan lezen."

In totaal hebben de diverse verkooppunten in Nederland 800.000 stuks van Harry en de Halfbloed Prins ingekocht. Nu is het voor de fans wachten op de vierde film, Harry Potter en de Vuurbeker, die vanaf 23 november in Nederland in de bioscoop draait.