BRUSSEL - De Arabisch Europese Liga (AEL) ziet af van de oprichting van een moslimpartij in Nederland. De beweging zal nu bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en de geplande Kamerverkiezingen van 2007 een stemadvies geven voor partijen die het het gedachtegoed van de AEL ondersteunen.

Dat zegt AEL-leider Abou Jahjah vrijdag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Volgens hem blijkt uit eigen onderzoek dat zelfs in de grote steden de aanhang voor een moslimpartij gering is.

De AEL gaat nu voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 en de parlementsverkiezingen van 2007 aansluiting zoeken bij politieke partijen. "Wat wij politieke partijen te bieden hebben is een islamitische achterban, die waarschijnlijk niet naar de stembus gaat als wij hen daartoe niet mobiliseren", aldus Jajah tegenover NRC.

De AEL pleit onder meer voor een terugkeer naar het multiculturalisme in Nederland, integratie met behoud van eigen cultuur, Arabisch en Turks als keuzevakken op middelbare scholen en bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt.