AMSTERDAM - Het overpompen van de benzine uit de lekkende brandstoftank op de terminal van BP in het Westelijk Havengebied in Amsterdam duurt nog zeker heel de dag. Dat schat een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend. De brandweer werkt sinds donderdag met man en macht om een defecte tank met ongeveer 35 miljoen liter vloeistof leeg te maken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De hulpdiensten kregen de melding rond 18.00 uur binnen. Onmiddellijk zetten ze de wijde omgeving van de Hornhavenweg af. Volgens de brandweerwoordvoerder is er geen risico voor de omgeving. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De brandweer pompt de tank nu preventief leeg. Het leegpompen zou 30 uur in beslag nemen. De enorme tank van 20 meter hoog en 60 meter doorsnede bevatte 35 miljoen liter benzine. De volledige capaciteit van de tank is 50 miljoen liter.

De benzine moet heel voorzichtig naar een andere tank worden overgepompt. Het mag niet in aanraking komen met statische elektriciteit of andere ontstekingsbronnen. Een van de veroorzakers van statische elektriciteit is onweer. De brandweer houdt daarom nauw contact met het KNMI.

Brandweer en BP hebben schuim moeten aanschaffen van andere leveranciers om voldoende blusmateriaal voorhanden te hebben in geval het misgaat. Ook staan er blusboten klaar. In totaal werken momenteel dertig brandweerlieden in het gebied.

De brandweer zoekt de oorzaak van de lekkage in het deksel van de tank. Het drijvende deksel is blijven hangen, waardoor het de brandstof niet meer naar beneden drukt. Het gevolg was dat de brandstof steeg en over de rand gulpte. Rondom de tank ontstond daardoor een plas. Hoeveel benzine die plas omvat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Uit de wijde omgeving kwamen klachten binnen over benzinelucht.