KIEV - Meer dan de helft van de Oekraïners vindt dat president Viktor Joesjtsjenko en zijn regering er niet in zijn geslaagd de beloften van de Oranjerevolutie te verwezenlijken. Dat blijkt uit een donderdag verschenen opiniepeiling onder de bevolking, uitgevoerd door het Razoemkov Centrum.

Meer dan eenderde (37,5 procent) van de Oekraïners meent dat Joesjtsjenko geen enkele belofte is nagekomen en eenvijfde vindt dat zijn regering de revolutionaire doelstellingen zelfs tegenwerkt.

Slechts 14,3 procent van de Oekraïners zegt Joesjtsjenko te steunen. In februari, een maand nadat Joesjtsjenko president was geworden, was dat nog 46,7 procent. Meer dan de helft van de bevolking gelooft dat het de verkeerde kant opgaat met het land.

Revolutie

Dinsdag wordt in de Oekraïne de Oranjerevolutie herdacht: de massaprotesten tegen verkiezingsfraude van een jaar geleden die de regering van Joesjtsjenko aan de macht hielpen. Joesjtsjenko en zijn aanhangers beloofden toen de corruptie te bestrijden, het vertrouwen in de regering te herstellen, de levensstandaard van de Oekraïners te verhogen en aansluiting te zoeken bij de Europese Unie.