DEN HAAG - Een nieuwe militaire missie met ruim duizend militairen naar het zuiden van Afghanistan is onzeker geworden. Op het bureau van minister Kamp van Defensie ligt een rapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD waarin de dienst de grote risico's van de missie in de provincie Uruzgan schetst. Dat melden bronnen rond het kabinet.

Duidelijk is dat de MIVD een negatieve risicoanalyse schetst voor Uruzgan. Of Kamp de missie nu wil afblazen, is nog onduidelijk. Vrijdag praat het kabinet erover en mogelijk wordt volgende week een knoop doorgehakt.

Helikopters

In Uruzgan wordt nog altijd gevochten door Taliban-strijders tegen Amerikaanse militairen, die in het hele zuiden steeds meer verliezen leiden: al ruim negentig dit jaar, tegen 52 vorig jaar. Grootste probleem voor minister Kamp is dat hij geen Nederlandse Chinook-transporthelikopters kan sturen omdat hij onvoldoende personeel heeft en de heli's toe zijn aan groot onderhoud.

Bijkomend probleem is dat Defensie er nog niet in is geslaagd om afspraken te maken over het lenen van Australische transporthelikopters. De Australiërs hebben ze namelijk zelf nodig. Het kabinet praat ook nog met de Amerikanen en de Britten over samenwerking in het zuiden van Afghanistan.

Risico's

Een betrouwbare ingewijde rond het kabinet gaat ervan uit dat het MIVD-rapport tot problemen in de besluitvorming leidt en verwacht dat Kamp niet snel een kritisch MIVD-rapport naast zich neer zal leggen. "De vraag is nu: zijn de grote risico's beheersbaar en hanteerbaar?" De woordvoerder van minister Kamp wil geen commentaar geven op de berichtgeving.

In de Tweede Kamer is nog weinig enthousiasme voor de missie. De twee grootste partijen PvdA en CDA zien allebei problemen opdoemen in een situatie waarbij de jacht op terroristen in het zelfde gebied tegelijkertijd oploopt met de wederopbouw onder paraplu van de internationale troepenmacht ISAF. De VVD wil volgende week van minister Bot (Buitenlandse Zaken) weten in hoeverre het kabinet binnen de NAVO al toezeggingen heeft gedaan over de missie.

Defensie heeft op dit moment 626 militairen in Afghanistan: 378 voor ISAF (in en bij Kabul en in het noorden) en 248 in Kandahar voor steun aan de jacht op Taliban en al Qaeda.