DEN HAAG - In het huis aan de Cartesiusstraat in Den Haag waar vorig jaar de Zaankanters R. Mahabier en J. Dekkers werden vermoord, is een aantal bloedsporen verdwenen. Dat bleek donderdag na een schouw in de woning, zeiden de advocaten van drie mannen die van de moorden worden verdacht.

Advocaten F. van Ardenne en M. Groeneveld, die de 59-jarige verdachte B.D. bijstaan, hadden juist om de schouw gevraagd om een beeld te krijgen van wat zich op 12 augustus 2004 in de woning heeft afgespeeld. De rechtbank, advocaten van andere verdachten en de officier van justitie gingen mee. Nadat de mannen aan de Cartesiusstraat waren gedood, zijn ze naar een huis aan de Haagse Wolmaransstraat gebracht, waar ze achter een muur werden verborgen.

De bloedsporen in de woning aan de Cartesiusstraat lieten volgens justitie zien wat op het moment van de moorden is gebeurd en wat de posities van de aanwezigen in die kamer toen waren. De 36-jarige R.D., zoon van B.D., heeft gezegd dat hij in zijn eentje de twee mannen heeft doodgestoken, maar justitie gelooft dat hij hulp van de andere verdachten heeft gehad.

Ingemetseld

De politie vond de ingemetselde lichamen van de dode mannen eind september vorig jaar, met behulp van speurhonden. Mahabier en Dekkers zouden zijn vermoord wegens een ruzie over geld. Een tweede zoon D. is ook verdachte, maar hij is voortvluchtig. Twee andere mannen zouden hebben geholpen.

Officier van justitie P. Spoon heeft geen verklaring gegeven voor het verdwijnen van de bloedspatten. Volgens haar heeft het OM na de vondst van de lijken beslag laten leggen op de woning aan de Cartesiusstraat, zodat er niets veranderd zou kunnen worden. Ze zei tijdens de pro-formazitting van donderdag dat er niet geverfd is in het huis. Volgens haar zijn de sloten van de woning vervangen en kan er, behalve politie en justitie, niemand in zijn geweest om veranderingen aan te brengen.

Tijdens een reconstructie van de zaak in mei zaten de sporen nog wel op de muur. Advocaat Van Ardenne: "Toen was de muur op zichzelf ook goor, nu was hij spierwit." De rechtbank behandelt de zaak vanaf 20 december inhoudelijk. Ze heeft vier dagen gereserveerd om alle feiten de revue te kunnen laten passeren.