NIJMEGEN - De politie in Nijmegen is op zoek naar twee mannen die dinsdagavond in een donkerrode Opel Vectra in de Van Welderenstraat zaten. Rond het tijdstip dat activist Louis Sévèke is doodgeschoten stapte een van de mannen uit. Direct nadat getuigen een knal hoorden, stapte die man weer in en reed de auto snel weg.

Dat heeft een woordvoerder van het rechercheteam donderdagavond bekendgemaakt. De politie zoekt tevens de bestuurder van een donkere auto, die na het eerste schot op Sévèke door de straat is gereden.

Sporttas

Veel getuigen hebben de politie verteld over een man met een sporttas, die direct na de dodelijke schietpartij wegliep. De politie hoopt mensen te vinden die gezien hebben dat een man met een sporttas zich opvallend gedroeg in het centrum van Nijmegen.

"Misschien was hij rennend op de vlucht of heeft hij zich even ergens met die tas verborgen", zo suggereert de woordvoerder. Volgens getuigen kwam de schutter ineens uit een portiek tevoorschijn en richtte hij zijn wapen op de activist. Die raakte hij met twee schoten. Sévèke overleed ter plaatse.

Gezelschap

De 41-jarige man kwam dinsdagavond van een vergadering in voormalig kraakpand De Grote Broek. Nog geen 300 meter verderop is hij doodgeschoten. De politie wil weten wie Louis Sévèke dinsdagavond even voor negen uur heeft gezien. "Misschien was hij in gezelschap van anderen. Het kan zijn dat iemand iets is opgevallen in zijn gedrag of in dat van anderen", aldus de woordvoerder.

Getuigen

De politie heeft sinds woensdagmorgen een kleine vijftig getuigen gehoord en tientallen meldingen binnengekregen op een speciale telefoonlijn. Het staat volgens de politie nog steeds niet vast of de dood van Sévèke een afrekening is geweest of dat de Nijmegenaar toevallig slachtoffer van een schietpartij is geworden.

Foto's

In de hoop dat getuigen met mobiele telefoons foto's van de schietpartij hadden gemaakt, deed de politie woensdag een oproep aan getuigen zich te melden. Hoewel enkele omwonenden zeggen dat zij gsm-foto's hebben ingeleverd, heeft de politie die tot donderdagmiddag nog niet gezien, zo stelt de woordvoerder. Hij benadrukt dat het 25 man tellende rechercheteam dergelijke plaatjes heel graag zou willen zien.

Bewakingscamera's

De politie heeft banden uit bewakingscamera's in het Nijmeegse centrum gehaald. De schutter liep weg door de Vlaamsegas, een beruchte straat in het centrum van Nijmegen waar veel coffeeshops zijn gevestigd. In de straat hangen zowel bewakingscamera's van de gemeente als van horecazaken zelf. Het analyseren van de beelden op de videobanden gaat volgens de zegsman van de recherche dagen duren.

Het programma Bureau Misdaad op RTL 5 besteedt donderdagavond aandacht aan de Nijmeegse schietpartij. De politie benadrukt dat in het programma geen reconstructie van de gebeurtenissen is te zien. Wel zijn er beelden van de omgeving gemaakt. Het team hoopt door de televisiebeelden nog meer getuigen te vinden.