AMSTERDAM/ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige die mogelijk iets kan verklaren over de vermeende criminele activiteiten van de Hells Angels. Deze man of vrouw zal anoniem blijven en vermoedelijk de status van 'bedreigde getuige' krijgen.

Advocaat N. Meijering bevestigde donderdag het bestaan van de getuige, het landelijk parket van het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar. Volgens Meijering is het nog volstrekt onduidelijk wat deze getuige kan of wil verklaren.

Op 17 oktober arresteerde de politie tijdens een massale, gecoördineerde actie 45 verdachte Hells Angels, verspreid over het land. Zij worden verdacht van een reeks misdrijven, waaronder afpersing, mishandeling, bedreiging, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Van de 45 arrestanten zitten er momenteel nog zeventien vast. Onder de verdachten bevindt zich ook de voormalig president van het Amsterdamse chapter, Big Willem van B..

Kwaliteit

Meijering toont zich weinig verrast door het bestaan van de anonieme getuige. "Dit is precies wat wij voorspeld hebben", zegt de raadsman, die sterke twijfels heeft over de kwaliteit en kwantiteit van het bewijs waarover justitie meent te beschikken. "Als je geen bewijs hebt, dan moet je het creëren. Voor een getuige is het natuurlijk heel prettig, die warme, beschermende vleugels van justitie."

Er is een speciale strafvorderlijke procedure voor bedreigde dan wel beschermde getuigen. De rechter-commissaris moet beoordelen of de getuige de status van 'bedreigd' toekomt, aan de hand van een verhoor. Dit verhoor heeft inmiddels plaatsgevonden. De advocaten hebben het recht gehoord te worden in deze procedure. Volgens Meijering zullen zij hiervan gebruikmaken.

Problematisch

Het afleggen van een getuigenverklaring tegen Hells Angels lijkt problematisch. Mensen zijn bang voor represailles. Justitie heeft eerder een publieke oproep gedaan aan potentiële getuigen zich te melden.

Angst

Van angst onder getuigen bleek ook tijdens de zaak tegen de Nomads, de inmiddels opgeheven afdeling van de Hells Angels in Limburg. Een aantal van hen is vervolgd wegens het doodschieten van drie clubgenoten. Justitie beschikte in die zaak over 'kroongetuige' Angelo D.. Hij heeft ook verklaringen afgelegd die vermoedelijk bruikbaar zijn in de nieuwe, landelijke zaak tegen de Hells Angels.