WASHINGTON - Bijna de helft van de Amerikaanse bevolking gelooft dat marteling van terrorismeverdachten een gerechtvaardigd middel is om informatie los te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center, waarvan de resultaten donderdag zijn bekendgemaakt.

De representatieve steekproef is uitgevoerd onder ruim 2000 mensen. Van de 46 procent die achter marteling staat, vindt tweederde dergelijke praktijken in sommige gevallen en eenderde bijna altijd een juiste zaak. 17 Procent vindt marteling eigenlijk niet kunnen en 32 procent van de ondervraagden is er fel tegen gekant.

Een peiling onder ongeveer vijfhonderd Amerikaanse opiniemakers die tegelijk, tussen 5 september en 31 oktober, werd gehouden, laat een heel ander beeld zien. Van die groep - wetenschapper, journalisten, politici en religieuze leiders - vindt maar een kwart marteling gerechtvaardigd in de strijd tegen terrorisme.

Gevangenissen

Het onderzoek komt op het moment dat er aanhoudende berichten zijn dat de Amerikaanse geheime dienst CIA een geheim netwerk van gevangenissen in andere landen heeft, waar terreurverdachten worden ondervraagd op manieren die volgens internationaal recht niet zijn toegelaten.

Schandaal

Eerder werden de VS al in ernstige verlegenheid gebracht door het schandaal rond de Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar werden na de invasie van Irak in 2003 stelselmatig gedetineerden door Amerikaanse bewakers mishandeld en gemarteld.

Overigens is 57 procent van de ondervraagden ontevreden over het beleid van de Amerikaanse regering in Irak. Ruim tweeënhalf jaar na de Amerikaanse invasie verkeert het land op de rand van een burgeroorlog en zijn al ruim 2000 Amerikaanse militairen om het leven gekomen en is een veelvoud gewond geraakt.