ROTTERDAM - Zeker weer van die terrorismeshit, mompelde een voorbijganger donderdagmiddag op de Rotterdamse Coolsingel. Zijn vermoeden was niet verwonderlijk. Vanaf 13.45 uur kwamen van alle kanten ambulances, politiebusjes en brandweerwagens met luide sirenes aangescheurd. Een aanslag, een ongeluk? Nee, een grootscheepse oefening van vervoersbedrijf RET samen met politie, brandweer en hulpdiensten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De RET houdt elk jaar een grote calamiteitenoefening, maar niet eerder had deze plaats in het hartje van de stad op een drukke metrolijn. "Veiligheid is een belangrijk item voor ons en daar willen we mee oefenen", zei RET-directeur P. Peters voor aanvang. Om dat zo goed en efficiënt mogelijk te doen heeft het vervoersbedrijf gekozen voor een zo realistisch mogelijke benadering van een echte calamiteit.

Het in scene gezette ongeval had plaats in het metrostation Stadhuis. Daar was rond 13.30 uur een rolsteiger van het perron op de rails gevallen. Een net arriverend metrostel moest een noodstop maken waardoor passagiers gewond raakten. Met behulp van 150 figuranten en dertig zogenoemde lotussers, mensen die als bebloed slachtoffer zijn geschminkt, konden 170 medewerkers van RET en hulpdiensten laten zien hoe ze moeten handelen in zo'n ernstig geval.

Mediaspektakel

De oefening werd een waar mediaspektakel met tientallen journalisten en cameraploegen. "We wilden het eerst zonder media doen, maar dit kun je niet stiekem doen in het centrum van de stad. We doen dit zeker niet om publiciteit te genereren", lichtte Peters toe.

Voor de Rotterdammers betekende de oefening een paar uur overlast. Vanaf half twee tot half vier was de Coolsingel afgesloten en reden metro, bus en tram ook niet op dat stukje Rotterdam. Roodwitte linten moesten het publiek op afstand houden. Vandaar konden ze zien hoe de hulpdiensten de 'gewonde' lotus-slachtoffers opvingen.

Om de realiteit op te schroeven speelde een van hen een nauwelijks Nederlands sprekende moslima, die ook nog eens blind was.