BRUSSEL - Pim Fortuyn is een van de zeven kandidaten voor de titel van Europeaan van het Jaar. Hij is genomineerd in de categorie politici, in de jaarlijkse verkiezing van het invloedrijke Brusselse weekblad European Voice.

Fortuyn moet het postuum opnemen tegen de Franse president Chirac, de Deense premier Rasmussen, de Britse minister van Europese Zaken Hain, de Belgische minister voor Handel en Europese Zaken Neyts en de Duitse groene bewindslieden Fischer (Buitenlandse Zaken) en Künast (Landbouw en Consumentenbeleid).

De verkiezing vindt plaats door de lezers van het weekblad. De kandidaten zijn geselecteerd door een panel van politici en journalisten uit een groep van vijftig Europeanen die de "EU-agenda hebben beïnvloed of de wijzerplaat van Europa flink hebben bewogen", zoals het blad meldt. De uitreiking van de aan de titel verbonden oorkonde heeft plaats op 3 december in Brussel.

Duisenberg

In de categorie zakelijk leider van het jaar is voorzitter van de Europese Centrale Bank Duisenberg kandidaat. Hetzelfde geldt voor PvdA-europarlementariër Van Hulten in de categorie EP-leden en permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Nederlands ambassadeur bij de Europese instellingen, Bot in de afdeling diplomaten. Op datzelfde kandidatenlijstje prijkt overigens ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie.

Opmerkelijk is de nominatie van voormalig popartiest Bob Geldof in de categorie 'visionair van het jaar'. Geldof blonk dit jaar vooral uit in negatieve zin door zijn medewerking aan een Britse campagne tegen de invoering van de euro, waar ook de als Hitler verklede acteur Rik Mayall aan deelneemt. Geldof moet het in deze categorie opnemen tegen onder anderen de Italiaanse filosoof Umberto Eco.