DEN HAAG - In ongeveer zeventig gemeenten vinden donderdag herdenkingen plaats voor de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol. Organisaties als Vluchtelingenwerk, Amnesty International, Van Harte Pardon, de Werkgroep Vluchtelingen Vrij en de Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) roepen op om donderdagavond om 20.00 uur twee minuten stilte te houden.

Het initiatief voor de herdenking is afkomstig van GroenLinks en werd omarmd door andere politieke partijen. Alle organisaties die meedoen aan de wake benadrukken dat ze alle een eigen opinie hebben over het vreemdelingenbeleid, maar dat het menselijk leed centraal staat bij deze herdenking.

Door de felle brand in het cellencomplex kwamen in de nacht 26 op 27 oktober elf mensen om en raakten vijftien illegalen gewond. Een van hen, een ernstig gewonde Libiër, wordt verdacht van brandstichting en is aangehouden.

Eigen karakter

De wakes krijgen in elke plaats een eigen karakter. In Lochem bijvoorbeeld zijn plannen om elf borden te maken met daarop de namen van degenen die stierven in hun cel. Deventer herdenkt door elf kaarsen aan te steken tijdens het voorlezen van de namen van de slachtoffers. Zondag worden in de kerken wederom kaarsen ontstoken waardoor opnieuw aandacht wordt gevraagd voor de slachtoffers en hun omstandigheden.

Tot donderdagochtend meldden de organisatoren van de herdenking dat er in ongeveer vijftig gemeenten stil wordt gestaan bij de fatale brand. In de loop van donderdag kwamen daar nog zeker twintig gemeenten bij. "Het aantal aanmeldingen blijft in de loop van de dag maar binnendruppelen", aldus een woordvoerder van GroenLinks.

Bezinning

Ook Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, herdenkt de slachtoffers. Burgemeester Hertog van Haarlemmermeer zei tijdens de herdenkingsdienst van 8 november al dat bezinning nodig is op de wijze hoe wordt omgegaan met mensen die aan de overheid zijn toevertrouwd.

Wakes

Verder vinden onder meer wakes plaats bij de gemeentehuizen in Apeldoorn, Arnhem, Boxmeer, Culemborg, Dronten, Geertruidenberg, IJsselstein, Schagen, Vlaardingen en Zwolle. De wake in Nijmegen werd mede georganiseerd door de dinsdag doodgeschoten activist Louis Sévèke. Aan het begin van de bijeenkomst staan de deelnemers stil bij zijn overlijden.