OSLO/STOCKHOLM - De Noorse en Zweedse autoriteiten hebben bij de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over vliegtuigen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA die in de Scandinavische landen tussenlandingen zouden hebben gemaakt.

Aan boord van de toestellen bevonden zich mogelijk gevangenen die naar buitenlandse gevangenissen werden overgebracht om daar hardhandig aan de tand gevoeld te worden.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood woensdag de Amerikaanse ambassadeur in Oslo. De topdiplomaat verzekerde Oslo dat er in Noorwegen geen tussenlanding van een geheime vlucht met gevangenen is gemaakt. De Noorse premier Stoltenberg toonde zich tevreden met de verklaring.

De Zweedse regering heeft bij haar rijksluchtvaartdienst alle informatie opgevraagd over toestellen op Zweedse luchthavens die opdrachten voor de CIA zouden hebben uitgevoerd.

Spanje vroeg eerder deze week de CIA al geen toestellen meer te laten landen op Spaanse luchthavens met verdachte moslimextremisten aan boord. Volgens Spanje zijn er de afgelopen twee jaar minstens tien landingen geweest, waar de autoriteiten niets van wisten. Minister Alonso van Binnenlandse Zaken kondigde dinsdag een onderzoek aan.