DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt donderdag opnieuw met spoed een overleg met de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) over de opvang na de Schipholbrand. De fracties hebben daartoe woensdag besloten, omdat de versies van Donner en van de overlevenden zelf over de behandeling uiteen lopen.

Kamerleden bezochten vrijdag zelf twee detentiecentra in Rotterdam en Zeist, waar vele overlevenden van de brand zijn ondergebracht. De avond ervoor hield de Kamer al een spoeddebat naar aanleiding van signalen van onder meer VluchtelingenWerk Nederland dat de situatie voor de overlevenden beschamend was.

Goed

Donner verklaarde donderdagavond evenwel dat hij zich niet in deze beelden herkende en dat de opvang wel goed was. De gang van zaken van alle betrokken personen was volgens hem geregistreerd en controleerbaar. Op die manier was te achterhalen dat mensen schone kleren kregen en mochten bellen, terwijl ze zeiden dat dit niet het geval was. De Kamer wil inzicht in deze gegevens.

GroenLinks heeft het nieuwe debat aangevraagd. CDA en VVD waren het dit keer eens met het overleg. Deze coalitiefracties waren eerder terughoudend, omdat ze de situatie eerst zelf wilden zien. Kamerlid Vos (GroenLinks) wil ook opheldering over de op handen zijnde uitzetting van vreemdelingen die de brand hebben meegemaakt.

Stressstoornis

Verdonk had dat vorige week plotseling aangekondigd maar Vos meent dat een posttraumatische stressstoornis (ptss) pas na enige tijd kan worden vastgesteld. Ook ontvangt Vos signalen dat overlevende vreemdelingen vanuit de vreemdelingenbewaring op straat worden gezet. Zij wil dat voor hen opvang komt.

Het debat wordt de derde over de brand in het cellencomplex op Schiphol, waardoor elf mensen stierven. De eerste vond direct plaats op de dag van de brand op 27 oktober. Daarin ging het onder meer over de onderzoeken die in gang werden gezet en de uitspraken van Verdonk dat het personeel adequaat had gehandeld.