UTRECHT - Duizenden zwangere zelfstandigen hebben weer zicht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is volgens het proefprocessenfonds Clara Wichmann het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag.

De rechter heeft de hoogzwangere advocate G. Mesters in het gelijk gesteld in een kort geding dat ze had aangespannen tegen verzekeraar Movir.

Dochteronderneming

Dat is een dochteronderneming van Nationale Nederlanden die zich heeft gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De rechter stelt in zijn vonnis dat Movir zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie door klanten te weren op grond van hun geslacht.

Mesters is volledig in het gelijk gesteld. Daardoor moet de verzekeraar alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren aan de hoogzwangere advocate. Op basis van haar in maart 2002 afgesloten polis heeft ze recht op ruim 14.000 euro, en de rente komt daar nog bovenop.

Groot belang

"Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen", constateert het proefprocessenfonds Clara Wichmann. "Dit is ook een grote tegenslag voor het Verbond van Verzekeraars, die zijn leden al sinds jaren adviseert om deze discriminatie van vrouwen in de polissen op te nemen."