AMSTERDAM - Tientallen illegale vreemdelingen op de Rotterdamse 'bajesboot' zitten langer vast dan de ministers Donner en Verdonk de Tweede Kamer in het vooruitzicht hebben gesteld. De ministers noemden een 'doorlooptijd' van twee tot drie maanden. Maar meer dan veertig vreemdelingen zitten al langer dan een half jaar opgesloten op de boot. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdagmiddag.

Het bericht wordt bevestigd door Dick Ruys, voorzitter van de commissie van toezicht van beide detentieboten. De Amsterdamse rechtbank oordeelde eerder dit jaar dat het niet verantwoord is om vreemdelingen langer dan zes maanden op de boot vast te zetten. De rechter hekelde het gebrek aan privacy op de boot.

De bewoners zitten met zijn vieren of zessen op één cel en nuttigen ook daar hun (magnetron) maaltijden. Op de detentieboot is geen arbeid, onderwijs en een beperkte sportmogelijkheid. De rechtbank in Alkmaar achtte twee maanden later een verblijf langer dan een half jaar wel rechtmatig.

Justitie wil twee nieuwe detentieboten voor vreemdelingenbewaring in gebruik gaan nemen. Het gaat om een boot voor 500 illegale vreemdelingen in Dordrecht en een andere boot voor 300 uit te zetten illegalen in Krimpen aan den IJssel.