LONDEN - De agenten die in juli een Braziliaanse man doodschoten die zij onterecht voor een terrorist hielden, hebben met een soort dumdumkogels op het slachtoffer gevuurd. Dat heeft de Daily Telegraph woensdag gemeld op basis van anonieme politiebronnen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Britse politie gebruik heeft gemaakt van deze omstreden kogels met een verwoestend effect. Volgens de Britse krant is in het geheim en op het hoogste niveau het besluit genomen om agenten met dumdumkogels te laten schieten in de jacht op terroristen.

Politiemannen schoten de 27-jarige Braziliaan Jean Charles De Menezes op metrostation Stockwell dood omdat hij zich verdacht zou hebben gedragen. Het incident gebeurde op 22 juli, twee weken nadat een serie bomaanslagen in Londen de 56 mensen het leven kostte. Al snel moest de politie toegeven dat De Menezes niets met terrorisme had te maken. Een onderzoek naar de zaak loopt nog.

Dumdumkogels hebben een loszittende kern in een holle mantel die als het doel treft uit elkaar splintert en een ravage veroorzaakt in het lichaam. Als bijvoorbeeld een arm of been getroffen wordt, word deze vaak geheel afgerukt en een treffer in de romp is bijna altijd dodelijk. De Menezes werd zeven keer van dichtbij in zijn hoofd geschoten.