PEKING - De gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 heeft in China voor het eerst een mens het leven gekost. Een 24-jarige vrouw uit de provincie Anhui overleed 10 november aan het virus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder op de dag maakten de Chinese autoriteiten in een korte verklaring bekend dat drie mensen door het virus waren getroffen. Daarvan erkent de WHO er maar twee: de overleden vrouw uit het oostelijke Anhui en een 9-jarig jongetje uit de centraal gelegen provincie Hunan.

Antistoffen

Volgens de krant South China Morning Post (Hongkong) zijn in het lichaam van de jongen antistoffen gevonden die duiden op de gevaarlijke H5N1-variant. Hij is inmiddels weer hersteld. Zijn drie jaar oudere zus overleed op 17 oktober, nadat ze mogelijk was besmet met de dierenziekte die ook bij mensen tot de dood kan leiden.

Sinds oktober is de vogelgriep in China op elf plaatsen opgedoken. Dinsdag besloot de regering dat alle veertien miljard stuks pluimvee moeten worden ingeënt om de verspreiding van het besmettelijke virus tegen te gaan.

Slachtoffers

Tot nog toe zijn in Zuidoost-Azië ruim zestig personen aan de griepvariant overleden. Met name in Vietnam, maar ook in de landen Thailand, Cambodja en Indonesië vielen slachtoffers.

Mensen raken niet gemakkelijk besmet met de Aziatische H5N1-variant. Experts zijn echter bang dat de ziekte muteert in een vorm die makkelijk overdraagbaar is van mens op mens. Dat zou wereldwijd miljoenen levens kunnen kosten.