NIJMEGEN - De politie hoopt dat getuigen dinsdagavond foto's hebben gemaakt van de schietpartij in de Van Welderenstraat in Nijmegen, waarbij de 41-jarige politieke activist Louis Seveke om het leven kwam. Diverse buurtbewoners zeggen dat zij gezien hebben dat mensen foto's maakten met hun mobiele telefoon.

De politie heeft, aldus een woordvoerster woensdag, een speciaal telefoonnummer (024 - 3276000) geopend, waar getuigen zich kunnen melden. Ook zijn 25 rechercheurs woensdagmorgen begonnen met een uitgebreid buurtonderzoek in het centrum van Nijmegen. Volgens de zegsvrouw van de politie is het nog volstrekt onduidelijk of er sprake is geweest van een gerichte aanslag op de activist of een liquidatie. In het onderzoek wordt voorlopig niets uitgesloten, zegt zij.

Schutter

Louis Seveke werd dinsdagavond door twee kogels in zijn hoofd getroffen. Hij overleed volgens de politie ter plaatse aan zijn verwondingen. Getuigen zeggen dat de schutter opeens tevoorschijn kwam uit een portiek en zijn wapen richtte. Na de schoten zou deze man met een sporttas in de hand weggelopen zijn. Hoewel diverse mensen de schietpartij zagen, is voor zover bekend niemand achter de schutter aan gegaan.

De technische recherche is tot woensdagmorgen vroeg bezig geweest met sporenonderzoek in de winkelstraat. De politie wil niet kwijt of daarbij iets is gevonden dat zou kunnen wijzen op een afrekening.

Schok

In politieke kringen in Nijmegen is geschokt gereageerd op de dood van de activist. Seveke was al jaren bekend als bestrijder van onrecht door politie, justitie en andere overheden. Hij stond tevens bekend als een vriendelijk mens. Of er een openbare herdenking voor de doodgeschoten man komt, was woensdag rond het middaguur nog niet bekend.