LONDEN - Groot-Brittannië levert een Britse staatsburger die van terroristische activiteiten wordt verdacht, uit aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Britse minister Clarke van Binnenlandse Zaken woensdag via zijn woordvoerder laten weten.

Babar Ahmad werd vorig jaar augustus in Londen opgepakt op basis van een Amerikaans aanhoudingsbevel. De 30-jarige Brit zou op websites in de VS hebben geworven voor terreuracties in Tsjetsjenië en Afghanistan. Hij zou in contact hebben gestaan met de groep die wordt verdacht van de gijzelingsactie in een theater in Moskou in 2002, die in een bloedbad eindigde.

Trainingskamp

Ook zou Ahmad een terroristisch trainingskamp in de Amerikaanse staat Arizona hebben willen oprichten en gedetailleerde informatie over een gevechtseenheid van de Amerikaanse marine hebben gehad. Een Britse rechtbank gaf in mei dit jaar toestemming voor de uitlevering van Ahmad, nadat de VS hadden gegarandeerd dat hij een eerlijk proces zal krijgen en niet zal verdwijnen in het gevangenenkamp Guantanamo op Cuba. Clarke moest de uitlevering nog ondertekenen.

De familie van Ahmad heeft woensdag in een reactie laten weten dat hij zijn uitlevering zal aanvechten bij het Britse hooggerechtshof.