SCHIPHOL - De marechaussee en de douane hebben dinsdag bij het doorzoeken van de bagagekelder onder Pier D van Schiphol geen illegale spullen gevonden. Dat zei een woordvoerder van de marechaussee op de luchthaven woensdag. Er werd ook niemand aangehouden.

Dinsdag grendelden marechaussee en douane de bagagekelder af om onder meer te kijken of er drugs of wapens waren. Het ging om een preventieve actie. Volgens de marechaussee was er geen concrete aanleiding, maar is onderzocht of in de bagagekelder criminele activiteiten plaatsvonden. Aan de actie deden 140 mensen mee. Drugs- en explosievenhonden hielpen hen.

Tevreden

"We zijn heel tevreden dat er geen criminele activiteiten zijn geconstateerd", zegt de woordvoerder. "Toch zullen dit soort preventieve controles vaker worden gehouden."

Medewerkers van bagagekelders zijn in het verleden namelijk al vaker voorwerp van onderzoek geweest. Zo werden in februari vorig jaar elf KLM-medewerkers op Schiphol aangehouden omdat ze betrokken waren bij de invoer van cocaïne via de luchthaven. Ze bleken koffers met cocaïne uit de bagagestroom te halen, waarna ze de drugs in (rug)tassen en soms dozen naar buiten brachten.

Screenen

In oktober werd besloten de tienduizenden werknemers die in het beveiligde deel van Schiphol komen, vaker te gaan screenen. Medewerkers krijgen een nieuwe pas, voorzien van biometrische kenmerken, om misbruik tegen te gaan. De beslissing daartoe werd genomen na de grote juwelenroof in februari. Op een beveiligd platform van de luchthaven werd toen voor ongeveer 75 miljoen euro aan diamanten en juwelen gestolen.

Camera's

Sindsdien wordt tevens bekeken of de camerasystemen van de diensten op Schiphol aan elkaar gekoppeld kunnen worden voor betere controle. Op Schiphol houden acht bedrijven zich bezig met de beveiliging. Er werken 57.000 medewerkers en er zijn meer dan vijfhonderd bedrijven gevestigd.