DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat ingrijpen in de bovenbouw van havo en vwo, bekend als de tweede fase of het studiehuis. Zij zegt dat woensdag in een interview met de Volkskrant. "Er is te weinig ruimte voor kennis en vaardigheden."

Van der Hoeven wil meer aandacht voor de "noodzakelijke verdieping" en de "traditionele inhoud". "We hebben veel eisen tot in detail beschreven: werkstukken, praktijkopdrachten, dossiers. Dingen die niets meer met onderwijs te maken hebben, maar met administratie. Docenten vragen: welke ruimte is er nog voor kennisoverdracht?", zegt de CDA-minister in de krant.

Klachten

Ze komt met haar aanpassingen tegemoet aan klachten van universiteiten en hogescholen dat het niveau van de studenten daalt. Hun elementaire kennis op het gebied van bijvoorbeeld rekenen en taal zou tekortschieten. "We doen dit niet voor niets", zegt de minister in het vraaggesprek.

Van der Hoeven wil met een wijziging van het vakkenpakket deze problemen verhelpen. Daarmee wil ze in 2007 van start gaan. Vwo-leerlingen krijgen dan naast Engels weer een volwaardige vreemde taal, in plaats van de huidige aanpak, waarbij ze maar één aspect van het Engels of Duits onderwezen krijgen. Ook worden leraren niet meer verplicht les te geven volgens de methode van het studiehuis, waarbij de nadruk ligt op praktijkopdrachten.