DEN HAAG - Het CDA wil opheldering van minister Zalm (Financiën) over zijn opmerkingen dat compensatie voor de hogere energierekening misschien niet meer nodig zal zijn.

Als het kabinet al met compensatie komt, zal die van beperkte omvang kunnen zijn, zo maakte Zalm dinsdagavond duidelijk in RTL Nieuws.

Zalm wees erop dat de olieprijs de laatste tijd al flink gezakt is in vergelijking met de maanden augustus en september, toen de orkanen Katrina en Rita vooral de Verenigde Staten troffen. Nu gaat de olieprijs weer richting de 50 dollar en dat is volgens Zalm ook de prijs waarop het kabinet zijn beleid heeft gebaseerd. De Tweede Kamer eiste eerder dat de burger gecompenseerd wordt als de olieprijs volgend jaar boven de 50 dollar per vat uitkomt.

Het kabinet had eerder gezegd dat het in december zou besluiten over mogelijke compensatie.

Koopkrachtstijging

De Kamer drong eerder op compensatie aan omdat ze vreest dat de hogere energieprijzen de beloofde koopkrachtstijging in 2006 teniet zullen doen. Fractievoorzitter Verhagen van het CDA zei eerder dat de Kamer zelf compensatie moet regelen als het kabinet het niet doet.

Ook PvdA en GroenLinks toonden zich dinsdag verbaasd over de uitspraken van Zalm. Zij willen tijdens de bespreking van het Belastingplan dinsdagavond al de compensatie vastleggen. Staatssecretaris Wijn (Financiën) wilde tijdens dat debat niet al te diep ingaan op de woorden van Zalm. Volgens Wijn bekijkt het kabinet nog steeds pas in december het "integrale beeld".