SCHIPHOL - De marechaussee en de douane hebben dinsdagmiddag een bagagekelder op de luchthaven Schiphol afgegrendeld om te onderzoeken of er drugs en wapens waren. Iedereen die zich daar bevond, werd gecontroleerd, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Er vonden geen aanhoudingen plaats. De resultaten van de actie waren aan het begin van de avond nog niet bekend.

Het ging om een preventieve actie in de bagagekelder onder Pier D. Volgens de marechaussee is er geen concrete aanleiding, maar is onderzocht of in de bagagekelder criminele activiteiten plaatsvinden. Aan de actie deden 140 mensen mee. Drugs- en explosievenhonden hielpen hen.

Cocaïne

Medewerkers van bagagekelders zijn in het verleden al vaker onderwerp van onderzoek geweest. Zo werden in februari vorig jaar elf KLM-medewerkers op Schiphol aangehouden omdat ze betrokken waren bij de invoer van cocaïne via de luchthaven. Ze bleken koffers met cocaïne uit de bagagestroom te halen, waarna ze de drugs in (rug)tassen en soms dozen naar buiten brachten.

In oktober werd besloten de tienduizenden werknemers die op het beveiligde deel van Schiphol komen, vaker te gaan screenen. Medewerkers krijgen een nieuwe pas, voorzien van biometrische kenmerken, om misbruik tegen te gaan. De beslissing daartoe werd genomen na de grote juwelenroof in februari. Op een beveiligd platform van de luchthaven werd toen voor ongeveer 75 miljoen euro aan diamanten en juwelen gestolen.

Camerasystemen

Sindsdien wordt tevens bekeken of de camerasystemen van de verschillende diensten op Schiphol aan elkaar gekoppeld kunnen worden voor betere controle. Op Schiphol houden acht bedrijven zich bezig met de beveiliging, er werken 57.000 medewerkers en er zijn meer dan vijfhonderd bedrijven gevestigd.