AMSTERDAM - Honderd huurwoningen in Amsterdam die werden misbruikt voor criminele doeleinden, zijn de afgelopen twee jaar 'schoongeveegd'. In de gebouwen waren onder meer illegale horeca, bordelen en pensions gevestigd. Het gemeentelijk Van Traa-team nam 153 huurhuizen onder de loep. In 29 gevallen loopt nog een onderzoek.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat liet de gemeente dinsdag weten. De huurwoningen (74 van corporaties en 26 particulier) zijn weer beschikbaar. Behalve het Van Traa-team deden ook de politie, de gemeentelijke Dienst Wonen en de woningcorporaties mee. Het project, genaamd Doorzon, begon begin 2003 op verzoek van de Amsterdamse politie.

Gemeente

Het stadsbestuur wil het project de komende jaren voortzetten, omdat het zo succesvol is. De aanpak van crimineel gebruik van particuliere woningen blijkt wel iets moeizamer te gaan, vooral bij vrijesectorwoningen. Volgens het Van Traa-team is de bemoeienis van de gemeente met die sector gering "waardoor het ontbreekt aan specifieke instrumenten voor een bestuursrechtelijke aanpak." Ook staan privacyregels in de weg, zo oordeelt het team.