DEN HAAG - Ruim 61.000 leden van de ANWB zijn overgestapt naar de concurrent Route Mobiel. Het aantal overstappers ligt ongeveer 5 procent lager dan vorig jaar, zo liet de ANWB dinsdag weten. De pechhulpdienst moet de gegevens nog wel goed doorspitten, waardoor het uiteindelijke aantal opgestapte leden wat lager kan uitvallen. ANWB-klanten hadden tot dinsdag de tijd om hun abonnement op te zeggen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Route Mobiel houdt er iets andere getallen op na. Volgens de onderneming hebben circa 65.000 mensen de pechhulpdienst gemachtigd hun lidmaatschap bij de ANWB op te zeggen. Het gaat om eenzelfde aantal als vorig jaar. Route Mobiel zegt dit jaar te eindigen met 200.000 klanten, een verdubbeling vergeleken met vorig jaar.

Leden

De ANWB verwacht dit jaar in totaal 90.000 leden te verliezen. Daarmee zet de dalende lijn door die vorig jaar is ingezet. Mede door het ledenverlies heeft de ANWB het financieel moeilijk. Er moet voor 100 miljoen euro in de kosten gesneden worden. Door zes- tot achthonderd banen te schrappen, hoopt de belangenvereniging de zaken op orde te krijgen.

Een van de oorzaken van de problemen bij de ANWB is de opkomst van Route Mobiel, die sinds september 2004 actief is. In 2005 is de concurrentiestrijd tussen beide pechhulpverleners verhevigd. De ANWB beschuldigt de nieuwkomer van het verspreiden van onjuiste prijsvergelijkingen en heeft daarom een bodemprocedure tegen het bedrijf aangespannen.

Op zijn beurt heeft Route Mobiel de ANWB voor de rechter gedaagd. In de ogen van de nieuwe pechhulpdienst verspreidt de ANWB onjuiste berichten over Route Mobiel. De ANWB zou voortdurend verkondigen dat Route Mobiel mensen met pech niet ter plaatse helpt, maar alleen wegsleept. De rechter heeft de eis echter afgewezen.